Άνιση μεταχείριση των πολυτέκνων στο θέμα των μετεγγραφών

Άνιση μεταχείριση των πολυτέκνων στο θέμα των μετεγγραφών

Αρ. Πρωτ. 16471/18.05.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Με μια απαράδεκτη και άδικη ρύθμιση το Υπουργείο Παιδείας καταργεί το δικαίωμα μετεγγραφής των παιδιών των πολύτεκνων οικογενειών, που επί 32 συνεχή χρόνια είχαν αυτό το δικαίωμα, βάσει της διάταξης του αρ.3 του Ν.860/1979. Η συγκεκριμένη διάταξη επέτρεπε τη μετεγγραφή των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων κατά τα πρώτα δυο έτη των σπουδών τους στο αντίστοιχο τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ, που ήταν εγγύτερα του τόπου κατοικίας των γονέων τους. Με το Σ/Ν «Θεσμικό πλαίσιο των προτύπων πειραματικών σχολείων, ίδρυση Ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής, οργάνωση του ινστιτούτου τεχνολογίας υπολογιστών και εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και λοιπές διατάξεις», καταργείται η διάταξη αυτή.

Οι πολύτεκνοι, η συνεισφορά των οποίων στη διατήρηση του εθνικού μας ιστού είναι τεράστια, αλλά και αποτελούν λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, εμπαίζονται με προκλητικό τρόπο από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου είναι απολύτως αντισυνταγματικές, καθώς η κατηγορία των πολυτέκνων και των τέκνων αυτών προστατεύεται με το άρθρο 21 του Συντάγματος. Το ισχύον καθεστώς για τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους πρέπει να παραμείνει όπως έχει,  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς ποσοστό. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να αποσύρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία τους καταδικάζει να μην μπορούν να σπουδάσουν, επειδή ο πολύτεκνος δεν είναι σε θέση να συντηρεί 2 ή περισσότερα σπίτια.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να αποσύρει την άδικη και απαράδεκτη ρύθμιση, που καταργεί τις μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων αυτών;

Απάντηση Υπουργείου